מה הגורם העיקרי של התנודתיות בשווקים?
אנחנו נמצאים בעיצומה של תקופה מאוד מעניינת בשווקים. אחרי שנים ארוכות של עליות בשווקים, בחודשים האחרונים קיימת תנודתיות – גלי ירידות ועליות מהירים שלא היינו מורגלים בהם בשנים האחרונות.
הסיבות לתנודתיות:
חוסר וודאות לפני בחירות האמצע בארצות הברית: רוב דמוקרטי בסנאט שיסיים את הקלות המיסוי של טראמפ. נכון להיום חשש זה ירד. הדמוקרטים אמנם זכו ברוב בבית הנבחרים, אך בסנאט עדיין שולטים הרפובליקנים. כעת טראמפ יוכל להמשיך במדיניותו אם כי יהיה לו יותר קשה להעביר תכניות הרחבה והזרמת כספים לשוק (האמת שאין בכך צורך. תנאי המאקרו מאוד מאוד חזקים).
מלחמת הסחר עם סין: זו נקודה מרתקת ממש. מתנהל פה מאבק שלסין אין בו הרבה סיכוי לאורך זמן. ארה”ב מייבאת מסין בהיקף 500 מיליארד דולר, לעומת 100 מיליארד בלבד שזורמים מארה”ב לסין. כלומר, לסין אין באמת כלים מהותיים לשרוד לאורך זמן במלחמה כזו מול ארה”ב. דיבורים על כך שסין מחזיקה כמות אדירה של אגרות חוב של ארצות הברית והיא יכולה ל”נקום” על ידי מכירת חלק מאגרות אלו, היא נכונה באופן תאורטי, אך לא באופן מעשי.
ראשית, הנפגעת המיידית ממהלך כזה באופן אבסורדי תהיה סין!! ושנית, לא חסר היום קונים לאג”ח ממשלת ארצות הברית בשוק. בכול מקרה, אני מעריך שהרבה מאוד מרטוריקת מלחמת הסחר הייתה למטרות בחירות האמצע בארצות הברית, עכשיו כשאנו אחרי הבחירות נראה התכנסות לכיוון הסכם סחר מתוקן וחדש. טראמפ כבר שולח משפטים בכיוון הזה. נחייה ונראה.
עליית תשואות האג”ח בארצות הברית: באופן אבסורדי מצבה הטוב מאוד של כלכלת ארצות הברית הוא הגורם לחוסר נוחות בשווקי ההון. אבטלה נמוכה, שכר עבודה עולה, צמיחה חזקה מאוד יחסית, כול אלו גורמים להעלאת הריבית בארצות הברית ולעליית תשואות אגרות החוב. ישנו שיווי משקל עדין מאוד ביחס בין תשואות האג”ח לבין שווקי המניות. זוהי נקודה חמקמקה שאיש אינו יכול להצביע עליה במדויק, אך מעבר לרמת תשואות מסוימת, אנשים יעדיפו לקנות אגרות חוב על פני מניות, נדל”ן וכו’. להערכתי ולאור ההיסטוריה הרחוקה מעט יותר, שווקי המניות יודעים “לחיות” עם רמות ריבית של עד 4%. מעבר לרמה זו, השוק לעיתים יגלה עצבנות ומימוש בשווקי המניות.
לאן פנינו? יש לזכור כי תנאי המאקרו הראשיים תומכים בשוק לעת עתה. אנו ניצבים בתקופה של צמיחה כלכלית בכול העולם, ברוב המדינות הריבית עדיין נמוכה עד אפסית, כולל בישראל. סביר להניח שריבית נמוכה יחסית תישאר בשנים הקרובות. גם רמת ריבית של 2% – 1%, היא ריאלית אפסית או שלילית בסביבת אינפלציה של 2% – 1%.
מחירי המניות בישראל ובאירופה לא יקרים מידי, ומתומחרים באופן סביר. בארצות הברית המחירים היו מעט גבוהים, בעיקר בסקטור הטכנולוגיה, שעבר לאחרונה התאמת מחירים כלפי מטה. מגמה זו עלולה עדיין להמשך בטווח הקצר.
אינני רואה כרגע סיבה למפולת בשוק ההון. ירידות מחירים זמניות הן חלק מהתהליך וזה דבר בריא לגמרי לשווקים. צריך ליזכור שבחינת השקעה בשוק ההון לטווח של חודשיים או שלושה, איננה נכונה. רק השקעה בטווחים ארוכים יותר, יכולה להשיא תשואה ממוצעת נאה. גם אם בשנה או תקופה מסוימת יש ירידות, תבואנה בהמשך שנים טובות שיאזנו את המשוואה.
בקיצור, יש לקחת נשימה ארוכה ולעקוב אחר ההתרחשויות. בטוח שיהיה מעניין.
יש לזכור כי השקעה במניות הוא דבר שכדאי להתייעץ עליו לפני עם בית השקעות.