למה כולם מדברים על ביטקוין?
מאחר והשם ביטקוין עולה לאחרונה רבות בכלי התקשורת, בכל שיחות הסלון ובתי הקפה ואין אחד שלא שאל את עצמו, מה זה? למה לא רכשתי אותו בתחילה? מצאנו לנכון להתייחס לאופיו של המוצר ולנסות להסביר לעצמנו ולכם את הרוב ממה שניתן להבין. בביטקוין משמשים בערבוביה שלושה נושאים שונים כך שיש לבחון כל אחד מהם בנפרד. שאם לא כן ניתן בקלות להתבלבל וחלילה להחליט באופן לא רציונלי.
ביטקוין – במה דברים אמורים?
הראשון:
טכנולוגיה חדשנית – אכן פותחה כאן (ובעוד עשרות מטבעות חדשים דומים). טכנולוגיה חדשנית זו היא למעשה כרית גוף או מטבע או “סחורה” שמקורו אינו ממשאבי כדור הארץ אלא מקורו “יצירה טכנולוגית” וככזה העתיד לפניו גם אם עדיין לא ברור כמה. ניתן רק לנחש שהוא ינסה כוחו כמטבע, או ככספת מסמכים עתידנית, או אולי בעתיד כבנק מקודד ואולי גם כדואר עתידני.
ניתן אפילו להעריך שככל שבשנים הקרובות ירצו יצרניו לפתחו כבעל ערך עצמי ( שכיום אינו מוגדר או לא קיים), ירכשו סביבו כיסוי של סחורות קיימות מוכרות כמו זהב וכסף וכו…
השני:
טענת האני מטבע? הביטקוין מוצג על ידי יצרניו כמטבע חדש, אך צריך לזכור שהדבר העיקרי שסוחרים מבקשים ממטבע זה שיהיה יציב פחות או יותר.
וכי איך ניתן לסחור, לשלם עבור יצוא או יבוא כשאינך יודע מה תקבל עבור הסחורה שהעברת? לכן, מכיוון שהביטקוין עלה בדילוגם גדולים וברציפות כבר כמה שנים מיום שנוצר ועד שלא ימצא מחיר שיווי משקל כלכלי מוכר לכל, לא יוכל לשמש כמטבע. נשאלת השאלה, מה עלה מול ענינו אלפי אחוזים?. כנראה שמדובר בינתיים במוצר שנסחר בזירות פרטיות ( מעבר לדלפק), מוצר עתידני חסר ערך פנימי – ועל כך הנושא השלישי.
השלישי:
להערכתנו, בגלל היותו מוצר סחיר, אם נתעלם מהעובדה שהמסחר בו הוא מסורבל ותהליך המיסוי מכביד, אינו ברור ושונה ממדינה למדינה. (אגב ביום כתיבת סקירה זו יתחילו להיסחר בבורסות מוכרות חוזים עתידיים על הביטקוין, מה שיקל מאד על הסחירות שצפויה להיות פחות תנודתית), הרי שכללי מסחר רגיל ותופעת מחזורי הגליות של העליות והירידות יחולו גם עליו.
העיקרון התמידי הוא שככל שעליות הערך מלוות במהות כלכלית “אמתית” עכשווית הן ימשכו לפי התפתחות הכלכלה. וככל שהעליות הן תולדה של סיפורי הערכות שווי מוגזמים וטרנד אופנתי, הם כרגיל צפויים להסתיים במפח נפש (לא ליצרנים) אלא למשקיעי זמן קצר.
כאן המקום להזכיר את עליות העבר (לפני 18 שנה). כאשר הטכנולוגיה האינטרנטית צברה תאוצה בהתפתחות, עלו ני”ע של החברות בתחום אלפי אחוזים לכלל מה שכונה אז, “בועת מחירי הנסדק”. כמובן שמאוחר יותר הם ירדו חזק. וכל הענף חזר ל”מחירים כלכליים”, עוד הרבה לפני שהענף אכן התפתח והוליד אלפי חברות חדשות ואקזיטים שאנו רואים כיום.
לסיכום:
לדעתנו, אכן צריך להכיר ולברך על הטכנולוגיה החדשה שתועיל לנו בעתיד. אך אין קשר בין עובדה ברוכה זו, לבין עובדת קיומו של מוצר שעולה חזק, ושמאוד באופנה “לשחק משחקי השקעה” במחיר שהוא ספקולציה יום יומית על גבול דלת הכניסה לקזינו. השקעה שקולה ומניבה, אינה הימור שבו לפעמים מרוויחים אך לא מעט מפסידים, אלא ניתוח על בסיס הערכה כלכלית, כי בכסף ובכלכלה עסקינן.
כתב: זוהר רוזן.
אל תהססו לפנות אל בית השקעות לכל שאלה – פיטנגו בית השקעות בוטיק.