סקירת שוק ספטמבר 2022

בחודשים האחרונים אנו רואים תופעה שכמעט נשכחה מאיתנו זה שנים. אינפלציה!

מאז המשבר של שנת 2008, העולם נע סביב אינפלציה אפסית. מצב זה אפשר לבנקים המרכזיים בעולם להחזיק ריבית אפסית לאורך תקופה של כמעט 15 שנים.

את המשמעות של ריבית אפסית כמעט כל אחד הרגיש לטובה בכיס.

הריבית דחפה חזק מאוד את שוק הנדל”ן למעלה, תמכה בפעילות העסקית של חברות ופירמות, תמכה בביצועי שוקי ההון, עודדה לקיחת הלוואות זולות ופתיחת עסקים חדשים תוך יצירת מקומות תעסוקה נוספים.

מצב נוח מאוד להשקעות.

בחצי שנה האחרונה האינפלציה בכל העולם החלה לטפס בתלילות והגיעה לרמות שלא נראו זה עשורים במדינות רבות בעולם. ישנן כמה סיבות לאינפלציה זו:

  1. אינפלציה כתוצאה מהצפת השווקים בכסף זול במהלך לא מעט שנים.
  2. אינפלציה כתוצאה מסגרים בנמלי סין המשבשים את שרשראות האספקה ברחבי העולם (החלק הזה מתחיל להסתדר בחודשיים האחרונים).
  3. אינפלציית סחורות בעקבות מלחמת רוסיה ואוקראינה.

הבנקים המרכזיים בעולם ובישראל, הבינו שאין להם ברירה אלא להגיב חזק ומהר, והחלו בסדרת העלאות ריבית, שעדיין לא הסתיימו. כל זה במטרה לצנן במהירות את האינפלציה ולהחזירה ליעד הסביר של 1%-3%.

תהליך של העלאת ריבית הינו תמונת ראי לתהליך הורדת ריבית. כפי שהורדת ריבית דחפה חזק את מחירי הנכסים והביקושים הכלליים לכל מוצר, העלאת ריבית פוגעת בביקוש וגורמת לירידת מחירי נכסים.

כפי הנראה, לעת עתה עדיין האינפלציה גבוהה יחסית (אם כי מתחילה להתמתן), ולכן הבנקים המרכזיים בעולם ימשיכו בסדרת העלאות ריבית לפחות עד סוף שנת 2022.

כרגיל, שוק ההון מגיב הכי מהר וחזק. בשנת 2022 ביצועי השווקים אינם טובים.

בכל העולם הן אגרות החוב והן המניות סבלו מירידות שערים חדות. בשווקי החוב, אגרות חוב ממשלתיות של מדינות חוו ירידות שערים שלא חוו זמן רב.

בראיה לעתיד, חלק מאגרות החוב שירדו מתחילת השנה מגלמות בתוכן תשואה עתידית מעניינת לטווח בינוני וארוך שתשפיע לחיוב על תשואת התיקים.

בשווקי הנדל”ן, התעסוקה והחברות התהליכים יותר איטיים אך גם שם תהיה פגיעה. אין מנוס.

באפיק המניתי יש להבחין בין חברות מסורתיות שפחות מסתמכות על מימון, ומייצרות תזרים חיובי שוטף כגון בנקים, אנרגיה וכדומה, לבין חברות המסתמכות על מימון נרחב כגון הייטק, נדל”ן וכדומה.

במניות מהסוג הראשון, הפגיעה הייתה נמוכה יותר וזאת מכיוון שזו כלכלה שחלקה נהנית מעליית הריבית, וחלקה צמודה למדד המחירים ולדרישות האנרגיה הגבוהות בעולם.

חברות מהסוג השני המסתמכות מטבען על מימון שוטף בהיקפים גבוהים מאוד, סובלות יותר בתקופה כזו שעלות הכסף מתייקרת. פוטנציאל הצמיחה שלהן נפגע. כנ”ל לגבי תחום הנדל”ן. חברות הנדל”ן נהנו משנים ארוכות של מימון בנקאי בגובה של כ-90% בריביות אפסיות.

נכון להיום המצב הורע. הבנקים דורשים הון עצמי בגובה 60%-70% לפחות ועליות המימון שולשו ואף רובעו. כדאיות רכישת קרקעות למגורים במחירים גבוהים על ידי החברות הולכת ופוחתת בהדרגה, תהליך זה יתגלגל לשוק הנדל”ן למגורים ולירידות מחירים בו.

לסיכום, אחרי שנים ארוכות בהן התעסוקה, המסחר, האג”ח, המניות והנדל”ן נהנו מגאות, השנה הנוכחית מאתגרת ביותר. מבחינת תיקי ההשקעות, כפי שרובנו כבר מכירים ויודעים, השווקים ותיקי ההשקעות עולים לאורך זמן.

מעת לעת ישנה תקופה פחות מוצלחת ואף שלילית שהיא חלק אינטגרלי מהתנהגות שוק ההון.

נדרשת סבלנות כי בסופו של דבר השוק ימצא שיווי משקל חדש ומשם ייצא מהלך עליות מחודש.

 

אין באמור לעיל משום המלצה לפעולה כלשהי, פיטנגו עשויה להחזיק בתיקי לקוחותיה, מעת לעת, ניירות ערך המוזכרים בסקירה. האמור בסקירה, אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
איגרות חוב קונצרניות

מאמרים נוספים

צרו איתנו קשר ונחזור אליכם בהקדם!